Tietoja lajista

Mitä on IPSC? Practical?

IPSC on lyhenne sanoista International Practical Shooting Confederation, ja yleisesti termiä käytetään kuvaamaan kyseisen lajiliiton edistämää toiminnallista ammuntaa. Tuttavallisesti puhutaan practicalista, joka suomeksi tarkoittaa käytännöllistä. Lajin idea on lyhyesti kehittää ampujien ammuntataitoja toiminnallisessa ammunnassa, eli eri asennoista ampumista, erilaisiin maaleihin osumista, ammuntasuorituksen aikana liikkumista ja muuta vastaavaa. Käytännössä tämä toteutetaan luomalla erilaisia tilanneskenaarioita (kisoissa nämä ovat nimellä stage), joissa määritetyin reunaehdoin ampuja toimii vapaasti yrittäen osua kaikkiin kohteisiin.

Lajia voi harrastaa eri sarjoissa useilla erilaisilla ja erityyppisillä aseilla; yleisimmin käytössä on pistooli, kivääri ja haulikko. Kilpailuissa eri sarjojen luokittelu määräytyy myös aseeseen tehtyjen muutosten mukaan. Samojen sääntöjen puitteissa on myös mahdollista harrastaa ilma-aseilla ja pienoispistooli/kivääri-tyyppisillä aseilla (esim. .22LR). Mikkelin Ampujat ry:ssä aktiivisin seuratoiminta painottuu ns. isojen kaliiperien (>9x19mm) pistoolipuolelle, mutta seuralla on myös saavutuksia niittäneitä kivääri- ja haulikkoampujia jäsenistössään.

Lisätietoja ja hyödyllisiä linkkejä

http://www.mikkelinampujat.com/ – emoseuran kotisivut

http://ipscfin.sporttisaitti.com/ – Suomen Ampujien Liiton Practical-jaoston kotisivut

http://www.ipsc.org/ – IPSC kattojärjestön kotisivut (englanniksi)

http://www.ipscfin.net/phpBB3/index.php – Suomen IPSC-jaoston virallinen keskustelufoorumi

http://www.toiminta-ampujat.fi/ – suomalainen toiminnalliseen ammuntaan (practical, SRA ynnä muita) keskittyvä keskustelufoorumi (vaatii rekisteröitymisen)

FAQ

Haluan aloittaa ammunnan. Minulla ei ole aiempaa kokemusta juuri lainkaan, ei omia aselupia eikä varusteita. Kuinka toimin?

Pistä postia joko lomakkeen kautta, että laji kiinnostaa. Väijy myös näitä sivuja uutta peruskurssia odottaessa. Aiemmalla kokemuksella ei ole juurikaan väliä, mukana pyörii tyhjästä aloittaneita ja vihreät päällä paljon ampuneita – kaikkia opastetaan ja koulutetaan oman lähtötason mukaan. Omia varusteita tai aseita ei tarvitse saman tien ostaa kuulo- ja silmäsuojaimia enempää – peruskurssin aikana tulee kyllä ohjeistusta erilaisista oheisvälineistä. Seuralla on laina-aseita joilla voi harjoitella tämänhetkisen lain vaatiman kahden vuoden määräajan pientä korvausta vastaan.

Minulta löytyy jo käyttöön ase mallia XYZ kalipeeria NNN, voinko käyttää sitä?

Toki voit, jos se soveltuu ammuntaan. Pistooleille minimikalipeeri on 9x19mm, kivääreille mini rifle puolella .22LR, isommissa .223, ja näille toimintatapa on itselataava kertatuli. Revolvereille on oma luokkansa, haulikoissa mikä tahansa 12cal laite kelpaa (pumppu tai itselataava). Kaikille laitteille tärkein ominaisuus on toimintavarmuus – mikään ei syö enempää ampujaa henkisesti kuin häiriöiden poisto ja siitä tuleva tappio.

Olen ala/yläikäinen, onko tämä este?

Ei ole. Jos käsissä on fyysistä voimaa pitää aseen rekyyli kurissa (eli olet normaalisti toimeentuleva henkilö) ja näkökykysi on laseilla tai laseitta normaali, ei ikä ole este eikä rajoite. Nuorimmat lajin parissa pyörivät lienevät 15-16-vuotiaita, vanhimmat pitkän matkaa yli 70 vuotta vanhoja.