Tietoja lajista

Mitä on IPSC? Practical?

IPSC on lyhenne sanoista International Practical Shooting Confederation, ja yleisesti termiä käytetään kuvaamaan kyseisen lajiliiton edistämää toiminnallista ammuntaa. Tuttavallisesti puhutaan practicalista, joka suomeksi tarkoittaa käytännöllistä. Lajin idea on lyhyesti kehittää ampujien ammuntataitoja toiminnallisessa ammunnassa, eli eri asennoista ampumista, erilaisiin maaleihin osumista, ammuntasuorituksen aikana liikkumista ja muuta vastaavaa. Käytännössä tämä toteutetaan luomalla erilaisia tilanneskenaarioita (kisoissa nämä ovat nimellä stage), joissa määritetyin reunaehdoin ampuja toimii vapaasti yrittäen osua kaikkiin kohteisiin.

Lajia voi harrastaa eri sarjoissa useilla erilaisilla ja erityyppisillä aseilla; yleisimmin käytössä on pistooli, kivääri ja haulikko. Kilpailuissa eri sarjojen luokittelu määräytyy myös aseeseen tehtyjen muutosten mukaan. Samojen sääntöjen puitteissa on myös mahdollista harrastaa ilma-aseilla ja pienoispistooli/kivääri-tyyppisillä aseilla (esim. .22LR). Mikkelin Ampujat ry:ssä aktiivisin seuratoiminta painottuu ns. isojen kaliiperien (>9x19mm) pistoolipuolelle, mutta seuralla on myös saavutuksia niittäneitä kivääri- ja haulikkoampujia jäsenistössään.

 

Lisätietoja ja hyödyllisiä linkkejä

http://www.mikkelinampujat.com/ – emoseuran kotisivut

http://ipscfin.sporttisaitti.com/ – Suomen Ampujien Liiton Practical-jaoston kotisivut

http://www.ipsc.org/ – IPSC kattojärjestön kotisivut (englanniksi)

 

http://www.ipscfin.net/phpBB3/index.php – Suomen IPSC-jaoston virallinen keskustelufoorumi

http://www.toiminta-ampujat.fi/ – suomalainen toiminnalliseen ammuntaan (practical, SRA ynnä muita) keskittyvä keskustelufoorumi (vaatii rekisteröitymisen)

 

FAQ

Haluan aloittaa ammunnan. Minulla ei ole aiempaa kokemusta juuri lainkaan, ei omia aselupia eikä varusteita. Kuinka toimin?

Pistä postia joko Villelle tai lomakkeen kautta, että laji kiinnostaa. Väijy myös näitä sivuja uutta peruskurssia odottaessa. Aiemmalla kokemuksella ei ole juurikaan väliä, mukana pyörii tyhjästä aloittaneita ja vihreät päällä paljon ampuneita – kaikkia opastetaan ja koulutetaan oman lähtötason mukaan. Omia varusteita tai aseita ei tarvitse saman tien ostaa kuulo- ja silmäsuojaimia enempää – peruskurssin aikana tulee kyllä ohjeistusta erilaisista oheisvälineistä. Seuran pistoolilla saa harjoitella tämänhetkisen lain vaatiman kahden vuoden määräajan peruskurssin maksulla.

Minulta löytyy jo käyttöön ase mallia XYZ kalipeeria NNN, voinko käyttää sitä?

Toki voit, jos se soveltuu ammuntaan. Pistooleille minimikalipeeri on 9x19mm, kivääreille mini rifle puolella .22LR, isommissa .223, ja näille toimintatapa on itselataava kertatuli. Revolvereille on oma luokkansa, haulikoissa mikä tahansa 12cal laite kelpaa (pumppu tai itselataava). Kaikille laitteille tärkein ominaisuus on toimintavarmuus – mikään ei syö enempää ampujaa henkisesti kuin häiriöiden poisto ja siitä tuleva tappio.

Olen ala/yläikäinen, onko tämä este?

Ei ole. Jos käsissä on fyysistä voimaa pitää aseen rekyyli kurissa (eli olet normaalisti toimeentuleva henkilö) ja näkökykysi on laseilla tai laseitta normaali, ei ikä ole este eikä rajoite. Nuorimmat lajin parissa pyörivät lienevät 15-16-vuotiaita, vanhimmat pitkän matkaa yli 70 vuotta vanhoja.

Paljonko harrastaminen maksaa?

Lähtötilanteessa Mikkelin Ampujat perii uusilta jäseniltä liittymismaksun, sen lisäksi on vuosittainen jäsenmaksu 60 euroa. Lisäksi edellytämme kaikilta harrastajilta jonkinlaista vakuutusta, ja kilpailuihin osallistumiseen vaaditaan SAL:in kilpailulisenssi. SAL:in tarjoama kilpailulisenssi sisältää vakuutuksen ja maksaa 40 euroa vuodelta, pelkkä harjoittelulisenssi ja vakuutus on ollut 27 euroa. Kaikki summat ovat vuodelta 2016 täysi-ikäisten määrinä, junioreille hinta on halvempi.

Peruskurssista olemme perineet viime vuosina 50 euroa per ampuja, ja tämä kattaa ohjauksen ja seuran pistoolien käyttöoikeuden treeneissä kahden vuoden rajaan asti. Seuran haulikko kuuluu myös harjoitustyökaluihin mukaan. Peruskurssin aikana ampujan täytyy hankkia omakustanteisesti hyväksi katsomansa rigi (eli vyö, asekotelo, lipaskoteloita); näissä hintahaarukka pyörii yleensä 130-300 euron välillä koko setistä laadusta riippuen. Kiväärien kanssa pärjää periaatteessa lipas housun/hupparin taskussa, jos on kovin pihi. Haulikkoammunnassa tarvitsee lataamista varten myös rigin, jonka hinta heiluu myöskin 200-400 euron välillä. Patruunoita voi toki kaivaa taskusta, mutta ei kannata mitaleja odotella.

Erityyppisten aseiden kustannukset pyörivät suunnilleen seuraavissa haarukoissa:

  • 9×19 pistooli  ~400-1200 euroa, patruunat 20-25snt/kpl
  • esim. .40SW pistooli >700 euroa, patruunat 30-50snt/kpl
  • jos optiikka kiinnostaa ja haluaa kilpailla openissa, punapistetähtäimet pistooleihin lähtevät kiinakopioissa kympeistä, laadukkaammat ovat satasia
  • .223 kivääri 1000-1500 euroa, patruunat 30-40snt/kpl
  • optiikkaan kannattaa varata toinen tonni suoraan, jos sille polulle lähtee
  • 12cal pumppu ~800-1000 euroa, itselataava 900-1800 euroa, patruunat 0,20-0,80e/kpl (lintuhauli 20snt, 000-susihauli 70snt, slug 80snt)
  • haulikoissa ei kannata ehkä optiikkaan panostaa, jyvällä osuu jos on osuakseen…

Patruunakulutus on täysin omatunnon mukaan, mutta käytännössä alle 100ls laukausta kuukaudessa on hätäistä ylläpitotasoa eikä sen alle jäävillä määrillä voi olettaa kehittyvänsä. Peruskurssin aikana kannattaa pommittaa ohjaajia ja kaikkia muita harrastajia niillä kuuluisilla tyhmillä kysymyksillä, koska sieltä sitä tietoa saa ja annetaan joskus kysymättäkin.

 

Jos jäi vielä jotain hampaankoloon ja askarruttamaan, laita kysymyksiä tulemaan.