Peruskurssi

Turvallisen ampujan kurssi

Tällä sivulla kerrotaan Turvallisen ampujan kurssista, joka järjestetään Mikkelin Ampujat ry:n practical-jaoston toimesta. Lisätietoja saa kysymällä sähköpostilla osoitteesta mimattila(ät)gmail piste com.

Kurssin sisältö

Teoriaosuudessa käsitellään lajiliiton määrittelemät säännöt lajin silmistä, turvallinen toiminta aseiden kanssa ja toiminta ampumaradalla. Teoriaosuuden lopuksi on teoriakoe, joka jokaisen osallistujan on läpäistävä ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä.

Teoriakokeen suoritettuaan jaoston vetäjä puoltaa kaikkien suorittaneiden hakemuksia practical-jaoston jäseniksi Mikkelin Ampujat ry:hyn, jos he eivät jäseniä jo ole. Jos ampuja on jäsen jossain muussa seurassa, sekin käy – tästä täytyy esittää kuitenkin jäsenkortti ja harraste/kilpailulisenssi samalla periaatteella, kuin mitä jäljempänä kerrotaan.

MA ry:n säännöt edellyttävät, että kaikilla ruutiaseilla ampuvilla on voimassa oleva ampumaturva tai vastaava vakuutus. Tämän saa hankittua joko Suomen Ampumaliitto SAL ry:ltä MA:n jäsenyyden kautta.

Muita hyväksyttäviä vastaavia vakuutuksia ovat Reserviläisliiton reserviläisen ampumaturvalla tai muu henkilökohtainen vakuutus mikä kattaa ampumaurheilun.

Teoriakokeen jälkeen vastaanotetut hakemukset käsitellään mahdollisimman pian MA:n hallituksen toimesta, jotta kaikki pääsevät jäsenrekisteriin ja pääsevät SAL:in suuntaan hakemaan harjoittelu/kilpailulisenssiä ja siihen sisältyvää vakuutusta.

Kovapanosvaiheessa ammutaan sisäradalla ja sään niin salliessa ulkoradalla. Peruskurssit jaetaan useampaan osaan aiemman ampumakokemuksen perusteella (aloittelijat ja edistyneet), jotta harjoittelusta saadaan jouhevaa ja järkevää.

Painotus tulee olemaan vahvasti pistooleissa, mutta myös haulikko ja kivääri kuuluu harjoitteluun. Kovapanosvaiheessa ampujalla on oltava silmä- ja kuulosuojaus omasta takaa – tästä ei jousteta.

Kurssilaisten tulee hankkia itselleen rigi, eli asevyö koteloineen ja lipastelineineen. Käytännön koetta ei voi ampua ilman rigiä, eikä käytännön kokeeseen voi mennä harjoittelematta ampumista rigin kanssa (veto, lippaan vaihdot). Rigi hankinta voidaan tehdä ryhmätilauksena.

Turvallisen ampujan ampumakokeessa testataan ampujan kykeneväisyyttä toimimaan lyhyen aseen (pistoolin) kanssa turvallisesti ja yleisetä suoriutumista. Testin läpäisyn jälkeen ampuja lisätään Turvallisten ampujien listalle, ja ampuja saa itselleen TA ID:n, joka oikeuttaa osallistumaan kaikkiin kisoihin Suomessa IPSC-lajiliiton puitteissa.

Tämän jälkeen ampuja jää pistoolikoulutuksen osalta ns. passiivisempaan vaiheeseen, kunnes lain vaatimat harrastusajat täyttyvät ja ampuja voi hankkia itselleen oman aseen. Pyrimme kuitenkin järjestämään ohjattua harjoittelua kerran kuukaudessa . Kesäkautena kurssin läpäisseet ovat tervetulleita seuran viikkokisoihin ja sisäiseen ranking-kilpailuun.

Kustannukset ja ilmoittautuminen

Kurssi maksaa 100 euroa per osallistuja. Tämä sisältää teoriakokeen, teoriamateriaalit, riittävästi ammuntaharjoituksia ja käytännön kokeen. Sekä kurssin jälkeen ohjattuja harjoituksia riittävästi jotta lainvaatima harraste aika täyttyy.

Käytännön treenivaiheen aikana kulutetuista patruunoista maksaa jokainen erikseen kulutuksensa mukaisesti.

Jokainen ampuja kustantaa itse varusteensa (suojaimet, rigi yms) ja muut byrokratiakulunsa (seurajäsenyys, lisenssit, vakuutukset).

Mikäli et omista omaa ampuma-asetta (pistoolia), niin seuralla on laina-aseita joita voi halutessaan käyttää. Kustannus laina-aseista on 50 eur/vuosi. 

Patruunat eivät sisälly kurssimaksuun, vaan niistä peritään erillinen maksu

Tulossa olevat peruskurssit:

TA-Kurssi 1/2023 – 27.5.2023

Mikäli et ehtinyt edelliselle kurssille niin laita sähköpostia osoitteeseen  mimattila(ät)gmail piste com että olet kiinnostunut Practical ammunnan peruskurssista niin ilmoitamme sinulle kun seuraava kurssi alkaa.