Seurasta

Mikkelin Ampujat ry on paikkakunnan vanhin yhä toimiva urheiluseura. Perustamisvuosi on 1886 ja alkuperäinen nimi Mikkelin läänin Metsästys- ja Ampumaseura. Alkuaikoina toiminta ei keskittynyt vain ampumaurheiluun vaan tavoitteena oli myös ”hyödyllisen metsänriistan kartuttaminen”. Hyviä pyssymiehiä tarvittiin pitämään kurissa runsasta petoeläinkantaa ja turvaamaan jo melko niukaksi käyneen hyödyllisen riistan säilyminen. Pelkästään ampumayhdistykseksi seura eriytyi 1949, jolloin sen nimikin muutettiin Mikkelin Ampujat ry:ksi (MA).

Yhteistyö Mikkelin varuskunnan kanssa on ollut toiminnan ja menestymisen edellytys. Ampumaseura ja sotilaat käyttävät samoja Puolustusvoimien ratoja, joissa on sekä armeijan että seuran hankkimia ratalaitteita. Myös kilpailujen järjestämisessä apua on annettu puolin ja toisin. Ampujaseuran kotiratoja ovat olleet Tarkk’ampujapataljoonan vanha ampumarata Kalevankentän kohdalla, Pyykkilammen rata Likolammen lähellä, Kiurunsuon rata Laihalammin pohjoispuolella, Siekkilän rata Kangasniementien varrella, Laurikkalanmäen haulikkorata ja Kyrönpellon ampumarata. Nykyinen Kyrönpirtiksi kutsuttu ampujapaviljonki on vuodelta 1926 ja siirrettiin Siekkilästä nykyiselle paikalleen 1988. Armeijan sekä Mikkelin Ampujien ja 17 muun yhdistyksen yhteinen saunarakennus, Veteraanimaja, valmistui ampumaratojen lähimaastoon 1999. Sisäratoja Mikkelin Ampujilla on vuosien varrella ollut useassa paikassa eri puolilla kaupunkia. Nykyisin käytössä oleva ilma- ja ruutiaseille hyväksytty sisärata sijaitsee Karkialammen entisellä varuskunta-alueella Kuntotalon pohjakerroksessa.

Uusimpana tulokkaana seuran lajeihin on practical-ammunta, joka hyväksyttiin Mikkelin Ampujien ohjelmaan 1992. Practical-jaostossa jäsenmäärä on noin 50.

Mikkelin Ampujat ry on saanut mainetta myös luotettavana kilpailujen järjestäjänä. Hyvien ratojen lisäksi seuralla on rutinoitunut kilpailukoneisto. Siihen on alusta lähtien kuulunut myös ateriahuollosta vastaava naisjaosto. MA on ollut vuosittain jopa useiden kansallisten kilpailujen isäntänä.

Jäsenmäärä on seuran lähes 120-vuotisen toiminnan aikana kasvanut 21:stä noin 550:een. Järjestelmällistä nuorisokoulutusta on ollut 1950-luvulta lähtien. Ampumakoulu yli 8-vuotiaille aloitettiin 1975 ja haulikkoampujien oma ampumakoulu 1987. Nuorisoklubi perustettiin 1991. Nuori Suomi Sinettiseurana MA on ollut vuodesta 1998 lähtien.

http://www.mikkelinampujat.com/ – emoseuran kotisivut