Peruskurssi 2016-2017

Turvallisen ampujan kurssi

Tällä sivulla kerrotaan Turvallisen ampujan kurssista, joka järjestetään Mikkelin Ampujat ry:n practical-jaoston toimesta. Lisätietoja saa kysymällä sähköpostilla osoitteesta mimattila(ät)gmail piste com.

Kurssin sisältö

Teoriaosuudessa käsitellään lajiliiton määrittelemät säännöt lajin silmistä, turvallinen toiminta aseiden kanssa ja toiminta ampumaradalla. Teoriaosuuden lopuksi on teoriakoe, joka jokaisen osallistujan on läpäistävä ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä. Teoriakokeen suoritettuaan jaoston vetäjä puoltaa kaikkien suorittaneiden hakemuksia practical-jaoston jäseniksi Mikkelin Ampujat ry:hyn, jos he eivät jäseniä jo ole. Jos ampuja on jäsen jossain muussa seurassa, sekin käy – tästä täytyy esittää kuitenkin jäsenkortti ja harraste/kilpailulisenssi samalla periaatteella, kuin mitä jäljempänä kerrotaan.

MA ry:n säännöt edellyttävät, että kaikilla sisäradalla ruutiaseilla ampuvilla on voimassa oleva ampumaturva tai vastaava vakuutus. Tämän saa hankittua joko Suomen Ampumaliitto SAL ry:ltä MA:n jäsenyyden kautta; Reserviläisliiton reserviläisen ampumaturvalla tai henkilökohtaisella vakuutuksella. Teoriakokeen jälkeen vastaanotetut hakemukset käsitellään mahdollisimman pian MA:n hallituksen toimesta, jotta kaikki pääsevät jäsenrekisteriin ja pääsevät SAL:in suuntaan hakemaan harjoittelu/kilpailulisenssiä ja siihen sisältyvää vakuutusta.

Kylmä käsittelyharjoitus pitää sisällään tutustumisen erilaisiin aseisiin (pistooli, revolveri, haulikot, kiväärit) ja niiden käsittelyn opettelun ilman patruunoita. Tähän osuuteen ei tarvitse olla varusteita tai vakuutuksia.

Kovapanosvaiheessa ammutaan sisäradalla ja sään niin salliessa ulkoradalla seuran aseilla ampumaharjoitteita. Todennäköisesti peruskurssi jaetaan kahteen osaan aiemman ampumakokemuksen perusteella (aloittelijat ja edistyneet), jotta harjoittelusta saadaan jouhevaa ja järkevää. Painotus tulee olemaan vahvasti pistooleissa, mutta myös haulikko tullaan käymään läpi ja kivääri mahdollisuuksien mukaan. Kovapanosvaiheessa ampujalla on oltava silmä- ja kuulosuojaus omasta takaa – tästä ei jousteta. Kevään aikana, mielellään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ampujan olisi hyvä hankkia itselleen rigi, eli asevyö koteloineen ja lipastelineineen. Käytännön koetta ei voi ampua ilman rigiä, eikä käytännön kokeeseen voi mennä harjoittelematta ampumista rigin kanssa (veto, lippaan vaihdot).

Turvallisen ampujan ampumakokeessa testataan ampujan kykeneväisyyttä toimimaan lyhyen aseen (pistoolin) kanssa turvallisesti ja yleisetä suoriutumista. Testin läpäisyn jälkeen ampuja lisätään Turvallisten ampujien listalle, ja ampuja saa itselleen TA ID:n, joka oikeuttaa osallistumaan kaikkiin kisoihin Suomessa IPSC-lajiliiton puitteissa. Tämän jälkeen ampuja jää pistoolikoulutuksen osalta ns. passiivisempaan vaiheeseen, kunnes lain vaatimat harrastusajat täyttyvät ja ampuja voi hankkia itselleen oman aseen. Kaikki seuran jäsenet ovat oikeutettuja harrastamaan ammuntaa seuran aseella kahden vuoden ajan, ja pyrimme järjestämään ohjattua harjoittelua kerran kuukaudessa kaikille aseettomille. Sulan maan aikaan TA-statuksen omaavat ovat tervetulleita seuran viikkokisoihin ja sisäiseen ranking-kilpailuun.

Kustannukset ja ilmoittautuminen

Kurssi maksaa 50 euroa per osallistuja. Tämä sisältää teoriakokeen, teoriamateriaalit, treenausopastuksen ja käytännön kokeen. Käytännön treenivaiheen aikana kulutetuista patruunoista maksaa jokainen erikseen kulutuksensa mukaisesti (9x19mm noin 20snt/kpl). Jokainen ampuja kustantaa itse varusteensa (suojaimet, rigi yms) ja muut byrokratiakulunsa (seurajäsenyys, lisenssit, vakuutukset). Kurssimaksu suoritetaan seuran tilille tilisiirtona, ja siirrosta tuodaan kuitti teoriaosuuteen näytille (sähköinen tai paperinen). Tilinumero ja viite täsmentyvät hyvinkin piakkoin.

 • Saaja: Mikkelin Ampujat ry
 • Tilinro: FI62 5271 0420 2407 57
 • Viesti: TA-kurssimaksu

Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen mimattila(ät)gmail piste com. Ilmoittautumisviestiin seuraavat tiedot:

 • Aiheeksi selkeästi ”TA-kurssille ilmoittautuminen”, jotta ei mene lisätietokyselyt yms. sekaisin
 • Sukunimi
 • Etunimet (kaikki)
 • Sukupuoli, jos nimestä ei sitä voi arvata
 • Syntymäaika
 • Sähköpostiosoite, jos eri kuin mistä ilmoittautuminen tulee
 • Puhelinnumero
 • Mahdollinen aiempi ampumakokemus: millä aseilla/kaliibereilla, paljonko laukauksia, miten usein yms.
 • Mahdolliset omat aseet (ei ole pakko kertoa jos ei halua – sehän on salassapidettävää tietoa!); tämä helpottaisi hiukan kurssin suunnittelua

Ilmoittautumisesta tulee sähköpostilla kuittausviesti ”ok”, jolloin ilmoittautuneen tiedot on lisätty listalle. Jos olet epävarma tai kuittausta ei ole kuulunut, ota yhteyttä uudelleen.